SENTIENT live edge dining table
Monday
Jan182010

Marcus Beach House / BARK Design Architects

© Christopher Frederick Jones

Architects:BARK Design Architects
Location: Queensland, Australia
Builder: Wall’s Quality Homes
Structural Engineer: Meecham Engineers
Site Area: 727 sqm
Existing House Area: 212 sqm
alterations and Aditions Area: 48 sqm
Project year: 2009
Photographs: Christopher Frederick Jones

 

The Marcus Beach house celebrates a natural, coastal setting providing its occupants with an inextricable relationship to the landscape and sensitive surrounding environment. The dwelling explores lightness, filtering natural breezes, layers of transparency and integrating indoor / outdoor spaces within dynamic patterns of light and shadow, being a simple frame to enable a contemporary sustainable lifestyle to unfold.

© Christopher Frederick Jones

Whilst feeling like a ‘beach house’ sited 250 meters away from Marcus Beach, the basic ‘pavilion’ plan was sketched out in the sand during an early site visit: a simple diagram of two pavilions placed either side of a venerable 100 year old Moreton Bay Ash that takes centre stage to the scale, proportions and life of the house around it. The pavilions sit lightly on the site and are linked by a transparent bridge in an arrangement that opens all the spaces to the light, breeze and garden views of the north. The garden is protected by a perimeter wall wrapped in endemic vines providing an acoustic ‘green’ buffer to a nearby busy road.

Floor plan

On approach from the street, the sloping terrain naturally guides an axial timber boardwalk under a simple timber pergola structure arriving in the courtyard opposite the Moreton Bay Ash. The main pavilion to the west accommodates living spaces focused around a double height deck space overlooking the swimming pool and northern garden. The Master Bedroom suite is accessed via a polycarbonate clad stair tower that is by day a contemplative space and by night, a lantern. The Moreton Bay Ash casts shadows onto the polycarbonate further animating the edges of the courtyard and bringing the landscape inside the house. The recent additions of a study ‘pop out,’ enclosed passage link below the bridge, Laundry and Powder room further animate the edges of the courtyard space whilst responding to the needs of its new occupants.

The house is open and light and possesses simple sustainable design principles to passively defend the occupants from the elements. Windows and doors are strategically positioned to capture the prevailing breezes whilst roof overhangs are generous protecting the house from direct summer sunlight. Air conditioning has not been installed in the Marcus Beach House nor is it desired. Artificial lighting is kept to a minimum due to the generous amount and position of glazing, particularly facing north. The roof over the Master Bedroom pavilion rises to the north providing a band of high level, operable, clerestory glazing capturing daylight and allowing any warm air to escape, setting up an effective ‘stack effect’ natural cooling process.

© Christopher Frederick Jones

The connection between the deck and living spaces is dynamic and direct. As the heart of the house, the covered double height outdoor room is actively used all year round as dappled sunlight is filtered through a timber batten screen hung below the roof structure. Indoor and outdoor realms are connected through an interlocking series of alcoves and nooks like a low edge deck seat and reading nook pop-out located off the stair landing. The courtyard and Moreton Bay Ash are a focal point in which almost all rooms within the dwelling enjoy a connection.

Source: archdaily.com

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
alireza yavari portfolio alireza yavari ecommerce resources alireza yavari ecommerce newsletter alireza yavari ecommerce blog alireza yavari qusations and answers alireza yavari raika design calligraphy

Log in
(Not a member?)
Sign up now

Home,
Alireza Yavari

About Me
Professional
Personal
My Resume
Ongoing Projects

Archive

Design Portfolio
Website Templates
Internet Graphics
Package design
Flash and Animations
E-Commerce Website
Print
Modern Calligraphy
Furniture & Interior design

News

Join the free
E-Commerce Newsletter

Learn E-Commerce
E-commrce Blog
Videos & Images
Useful Resources
Quastions & Answers
Experts

Leisure & Fun
My Reading
My Watching
Listening
Just4Fun
My Favoraite Websites
My Photos

Contact Me
me@alireza-yavari.com
ali@ecommerceartist.com

Be my friend
Facebook
Twitter

Websites
www.alireza-yavari
www.ecommerceartist.com
www.raika-design.com
www.persian-calligraphy.com
www.islamic-calligraphy.com

alireza yavari designer ecommerce specialist
Alireza-Yavari.com  Web Graphic Designer E-commerce Specialist Web Strategist DesignToDesign.com Today's Design in a Glance eCommerceArtist.com The Art of Running an Internet Business, Web Design and Development, Internet Marketing ExtremeMakeoverWebsiteEdition.com Win a Free Extreme Website Makeover aaaRcommerce.com, AAA E-Commerce Solutions LLC, Design and Developpment of Websites, Web Marketing Planning