SENTIENT live edge dining table
Saturday
Sep262009

Weekend Pavilion / Architecture Paradigm

Architects: Architecture Paradigm
Location: Bangalore, India
Design team: Vimal jain, Sandeep.J, Manoj ladhad , Chinmayee Ananth
Client: Mr. Manoj jain
Project Area: 170 sqm
Photographs: Architecture Paradigm

 

The idea of a second home in the context of growing economic conditions is more of a reality today. These homes in some cases serve as get away spaces from the bustling and chaotic conditions of the city. Usually they are located far away from the city or on its edge. These conditions allow for the investigation of emerging conditions, as the idea of a house as long term or even lifetime investment, signifying that the need for permanence is changing and reflects the uncertain and temporal conditions.

The brief for a week end home was arrived at after several deliberations with the client, Mr. Jain, a young business man who wanted a place where his family of 3 and friends could spend time during weekends or on holidays. The client had a clear and fairly simple brief-To break free from the encumbrances of a conventional city house or traditional farm house with generous outdoor gathering spaces.

The site conditions and the program were ideal to explore this emerging scenario, located on the edge of the city in a residential enclave surrounded by green belt areas. The site measured 527 sqm defined by roads on two edges along the east and the south. An existing club house catering to the enclave defined the other side of the road on the eastern edge.

The idea revolved around the notion of pavilions and outdoor rooms which would encourage sensitive engagement with the context. Taking cue from the existing trees lining the western and the northern edges, an intimate open to sky space was defined by the programmatic envelope along the eastern and the southern edges. These included spaces for sleeping, dining, toilets, access stair for the upper levels, where the need for multipurpose space was accommodated. These spaces were further resolved as defined spaces (pavilions) allowing the project to takes on the character of inhabited landscape rather than conventional home where these spaces engage with the open to sky spaces and the surroundings. The unbuilt spaces are further modulated in terms of section as stepped courts or bermed gardens encouraging informal gathering spaces. The entry to the pavilion is along the southern edge leading one along to the kitchenette in the north through an informal lounging space or access the more private sleeping space and access to the upper level in the southwest corner. This organization also creates an interesting relationship between outdoor room and the garden on the eastern edge. These two spaces are connected by a lounging space with collapsible doors on the either side which when opened forms a continuous space. The upper level multipurpose space, primarily used as an entertainment space is totally detached ,supported on four independent composite wood and plywood columns rising to 5 meters in height this space opens out to views along the east and west directions.

The constructional logic explores the idea of temporality with an experimental angle. Here materials like plantation timber, plywood, bamboo and industrial roofing sheets are combined with conventional masonry technology to create assemblage which engages with nature. The carpentries in the house express the different uses and methods of making the different parts. The lower level is defined by bamboo columns and lathe and plaster walls strengthened by split bamboo grid work. The roof is plantation timber beams supporting industrial roofing. The upper level box has timber frame work and wall system similar to lower level. Simple plywood paneling and window systems define the east and the western edges of the multipurpose box.

The framing system is also the architects continuing research into sustainable practices using bamboo, plywood and the local hard woods which are durable but susceptible to warping. The resolution of these characteristics and incorporating the local and traditional skill sets of carpenters, masons etc could be the origin of architectural expression rooted to times.

Source: archdaily.com

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
alireza yavari portfolio alireza yavari ecommerce resources alireza yavari ecommerce newsletter alireza yavari ecommerce blog alireza yavari qusations and answers alireza yavari raika design calligraphy

Log in
(Not a member?)
Sign up now

Home,
Alireza Yavari

About Me
Professional
Personal
My Resume
Ongoing Projects

Archive

Design Portfolio
Website Templates
Internet Graphics
Package design
Flash and Animations
E-Commerce Website
Print
Modern Calligraphy
Furniture & Interior design

News

Join the free
E-Commerce Newsletter

Learn E-Commerce
E-commrce Blog
Videos & Images
Useful Resources
Quastions & Answers
Experts

Leisure & Fun
My Reading
My Watching
Listening
Just4Fun
My Favoraite Websites
My Photos

Contact Me
me@alireza-yavari.com
ali@ecommerceartist.com

Be my friend
Facebook
Twitter

Websites
www.alireza-yavari
www.ecommerceartist.com
www.raika-design.com
www.persian-calligraphy.com
www.islamic-calligraphy.com

alireza yavari designer ecommerce specialist
Alireza-Yavari.com  Web Graphic Designer E-commerce Specialist Web Strategist DesignToDesign.com Today's Design in a Glance eCommerceArtist.com The Art of Running an Internet Business, Web Design and Development, Internet Marketing ExtremeMakeoverWebsiteEdition.com Win a Free Extreme Website Makeover aaaRcommerce.com, AAA E-Commerce Solutions LLC, Design and Developpment of Websites, Web Marketing Planning