SENTIENT live edge dining table
Saturday
Jul042009

Wicklow Hills House by ODOS Architects

The Dublin, Ireland based ODOS Architects designed this house in Ireland’s County Wicklow.

Full description after the photos….

Photography : Ros Kavanagh and ODOS architects

This house is in essence a simple bold sculptural form which sits at the foot of a steep escarpment in the Wicklow hills. It is a two storey house with vehicular and pedestrian access from the Bray Road. Accommodation is comprised of a two car garage, boiler room, wc and utility at ground floor level and open plan living, kitchen, dining areas with 3 bedrooms (master ensuite), study and family bathroom at first floor level.

This house replaces a derelict 1940’s single storey cottage (with associated out houses) which previously existed on the site.

The building is entered on foot at first floor level via a long stepped processional route to the front of the building. The façade to this stepped approach has been purposely left blank to focus the entrant to the point of entry whilst also weighting the propped cantilever appropriately. At entry level a hallway guides you to the open plan living kitchen and dining areas. These areas are contained within a propped cantilevered volume, which hovers above the landscape below. A forest of red columns has been inserted below the cantilever, which conceptually grow out of the hillside. These columns ‘guard’ a pedestrian route, which leads you under the cantilever to the rear garden and living room deck at first floor level. Along this route one truly experiences the sheerness of the escarpment above.

Internally the hallway at main entry level has been conceived as an “internal street” the dimensions of which widen to the more public aspects of the plan and diminish along the points of entry to private bedrooms and bathrooms. A study at main entry level offers a taste of the internal experience prior to entry.

The roofscape is peppered with rooflights in an attempt to engage the user with the steep escarpment to the rear of the house. This affords the occupant vertical views of sky and foliage from the most private spaces within the house.

Source: contemporist.com

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
alireza yavari portfolio alireza yavari ecommerce resources alireza yavari ecommerce newsletter alireza yavari ecommerce blog alireza yavari qusations and answers alireza yavari raika design calligraphy

Log in
(Not a member?)
Sign up now

Home,
Alireza Yavari

About Me
Professional
Personal
My Resume
Ongoing Projects

Archive

Design Portfolio
Website Templates
Internet Graphics
Package design
Flash and Animations
E-Commerce Website
Print
Modern Calligraphy
Furniture & Interior design

News

Join the free
E-Commerce Newsletter

Learn E-Commerce
E-commrce Blog
Videos & Images
Useful Resources
Quastions & Answers
Experts

Leisure & Fun
My Reading
My Watching
Listening
Just4Fun
My Favoraite Websites
My Photos

Contact Me
me@alireza-yavari.com
ali@ecommerceartist.com

Be my friend
Facebook
Twitter

Websites
www.alireza-yavari
www.ecommerceartist.com
www.raika-design.com
www.persian-calligraphy.com
www.islamic-calligraphy.com

alireza yavari designer ecommerce specialist
Alireza-Yavari.com  Web Graphic Designer E-commerce Specialist Web Strategist DesignToDesign.com Today's Design in a Glance eCommerceArtist.com The Art of Running an Internet Business, Web Design and Development, Internet Marketing ExtremeMakeoverWebsiteEdition.com Win a Free Extreme Website Makeover aaaRcommerce.com, AAA E-Commerce Solutions LLC, Design and Developpment of Websites, Web Marketing Planning