SENTIENT live edge dining table
Bookmark and Share Bookmark and Share Bookmark and Share
Tuesday
Apr132010

New Modern Outdoor Furniture – Rest by Vondom

Spanish company Vondom, which is well-known for its amazing products as for outdoor as for indoor design, has presented several new collections designed by the famous designers on Maison&Objet 2010. One of its new collections is an awesome Rest created by Studio A-cero. This collection consists of the very modern outdoor furniture inspired by the origami. Simple forms and pure lines are its main features. The Rest offers comfortable sofas for pleasant relaxing in your patio space. The sofas are available in usual and in corner models. Both of them can be perfectly complemented by cool and very original coffee table. All the furniture is modular and can be easily adapted to your needs and wishes. You could find more information on Vondom site.

Source: digsdigs.com

Tuesday
Apr132010

Switch Socket

Neat name for a Switch + Socket system – One.One.Two! The idea behind this design is to give you a sleek multi-purpose socket so that you can use it to hook up the many devices you own, without going on socket-installation overdrive. The combo of course is of switch & socket, but what’s different is that it doesn’t use up-down motion to function; it uses a push up-down mechanism instead.

Source: yankodesign.com

Tuesday
Apr132010

Jo Rin Hun / IROJE KHM Architects

© JongOh Kim

Architects: HyoMan Kim – IROJE KHM Architects
Location: 15-152, Hyehwa-dong, Jongro-gu, Seoul, Korea
Design team: SuMi Jung, MiYeong Park
Structure designer: YeongRok Sin
Contractor: Yeong Kim
U S E: Multi Family House
Site area: 169.97 sqm
Bldg. area: 100.28 sqm
Gross floor area: 447.85 sqm
Photographs: JongOh Kim

 

Reclamation of the site & Confrontation of modern and tradition

The site is located in the outer Bukchon nearby the designated cultural properties of Seoul city like rampart of Seoul. Hyehwamun, Kim Sang Hyeop’s House. Many Korean-style houses are existed till now, but remained houses are removed at that with the housing development prevalence of multi-family house last year. So it is one of the villages that are in progress of modernization and Jo Rin Hun is same case that is pressed with the high-storied neighborhood. It was a distressed situation to unavoidably remove the existing Korean traditional house as a position of culture destroyer.

site plan

Inheritance of spatial tradition & Perpendicular residence/city as a ‘village’

The character of history and place of the Korean-style house inherited spatially by composing the ‘garden’ of existing house for ‘garden’ of Jo Rin Hun. This garden functions as a spatial element that satisfies the right of sphere and ownership with the recognition that each of the household living in this house is the owner of each separate house. Many detached house composed vertically with outside-stair as a passage and the small outside space will be a ‘city windpipe’ that connects that city and architecture strongly.

© JongOh Kim

section 06

Multi-function of translucent skin & Mass being un-architecturally

By incoming the neighbored landscape with the expended metal translucent board, the light, wind, sound through the small vertical courtyard surrounded by each houses are effective and forming introverted calm spatial environment. It is intended to function hiding neighborhood, filtering surrounding landscape, control of the light by me lid of the outer cover adjoins neighborhood with translucent skin.

© JongOh Kim

Indistinct landscape of the village, clearly visible shape of the Korean-style house, the whole views of Seoul with Namsan tower and the festive night views were the landscape program of Jo Rin Hun. The city and architecture are endowed with strong mutual response and finally this mass become to carry the un-architectural property of matter of transparency introversion, translucence extroversion. It is intended to feel Jo Rin Hun, which is vertical and huge mass comparatively, as ‘un-architectural’ property of matter to harmonize with the horizontal stable landscape formed by the remaining Korean-style houses and to form a new city context that corresponds to the change. It lost by the shaded portion of road, right to enjoy sunshine, cultural property protection. By indoor planting to the remaining mass, It could be recognized as an ecological mass, as well as, the whole could recognized as if translucent/opaque un-architectural object are covered with expended metal and intended to grant a formable sensitivity that harmonized with the image of Korean style house to the structure of skin.

Introduction of nomadic program and nature & Reduction of construction expenses

I aimed at nature-friendship by introducing the nature positively and aimed lies latent a small and abundant spatial story by residence together with the large and small houses.

© JongOh Kim

By openly establish the secret private life programs, that is, concealable action apparatus like shower, bathtub, close-stool, washstand, he/she could liberate from restraint of secrecy by him/herself and could present action of life. With the preparation to feel the instinctive pleasure in the nature that is an instinctive environment, all the action of him/herself become a sight and concerned object. So it was an interesting work to plan the ‘place’ where exist a history and story to aware of the vestige of life always.

Such program is small, but could be said it is large, because there are a lot of contributions that sensed as large space and form a various/dramatic space, reduction of construction expenses.

© JongOh Kim

The construction expense is a mountain to go over. It was effective for cost administration to minimize the expenses with the effort by using cheap materials like concrete floor, wall finishing, dryvit excluded finishing materials, prefabricate sandwich panel and simplification of process.

Light-house of life

I expect Jo Rin Hun, un-architectural architecture, to be a ‘light house of city’ that always lightens the neighborhood and to be a place where record and preserve the historic character of the site.

Source: archdaily.com

Tuesday
Apr132010

NAN18 by Jörg Boner and Christian Deuber for Nanoo

Cologne 2010: Swiss Designers Jörg Boner and Christian Deuber were named winners of the interior innovation and best item awards at imm Cologne 2010 last week for their concrete and metal floor lamps.

Called NAN18, the floor lamps join the previously designed NAN17 ceiling lights for Swiss brand Nanoo to form a collection of lamps with pleated metal shades.

Individual steel slats are arranged to create a cone, from which light indirectly reflects out to give the illusion of a translucent fabric shade.

The floor lamps have exposed concrete bases in either white or grey.

Photographs are by Hans-Jörg Walter. Photographs including models have been taken by Christian Schnur.

Below is some more information from the designers:

floor lamp NAN18
for nanoo (CH), 2009

NAN18 is a standard lamp. The lamps comprise individual tin slats, arranged circularly to create a conic lampshade. The emergent light is soft and atmospheric. It falls as direct light through an opaque sheet of acrylic glass. Indirect light rises  towards the ceiling. The arrangement of the individual slats results in the play of an atmospheric surround light on the outer shell.

The lampshade stands on a stainless steel tube, which is also white.
A concrete socle, either in white or naturally coloured concrete, creates the base for the standard lamp.

Specifications: sheet steel 0.7 mm, powder-coated

Ceiling light NAN17
for nanoo (CH), 2008
This hanging light consists of tin slats that form a translucent structure. The assembled parts form a lampshade.The resulting light is soft and atmospheric.

Specifications: sheet steel 0.7 mm, powder-coated

The predecessor of the NAN17, a custom made object for the senior citizens home in Untersiggenthal (CH), as a hanging version in the tea kitchen. Our design was realised in 60 objects. The point of departure was a context conventionally shunned for its dusty textile lamp shades. We worked with the beautiful aspects of these shades: their pleated structure. Individual tin slats form a translucent lamp shade.

Designer’s voice:
“…When does poetry ever rhyme with industrial production? Take this as a shining example…”
Interview with Jörg Boner and Christian Deuber:

nanoo: How did nan17 come about?
Jörg Boner and Christian Deuber: In the best possible way that a design can – from real life and based on a genuine need. The Meier/Leder team of architects from Baden won a competition and was looking for a partner to provide the right kind of lighting for a new institutional building for residential use – bright and modern, and yet not without warmth. Our proposal was implemented in 2007 in 60 different installations specific to the design of the building. The result was received with  great enthusiasm, so much so that it was further developed for general use and sold through up - market design stores.

So NAN17 is the result of following one of the classic principles of design …
Exactly! This kind of development has come up repeatedly throughout the history of design. In 1961 for example, Achille Castiglioni developed a light for the famous “Splügen Bräu” bar in Milan. After the opening of the bar, the light found its way into a light collection that was on general sale and is still available today as part of one of the most important Italian design collections.

What defines the NAN17 aesthetic style?
The starting point was an environment that is traditionally seen as being old and stuffy – cloth lampshades. We took the nicer part of these shades, namely the folds, and applying a contemporary aesthetic and technical vocabulary, we managed to create a surprising contrast of real innovative quality – it’s romanticism in its most modern form!

And how does NAN17 work in technical terms?
The lamp is made up of individual metal blades laid out in a circle to form a crown-shaped lampshade. The lighting works in three ways. From below, direct light comes through opal Perspex. Then there is indirect lighting up to the cover, while on the outside, atmospheric ambient lighting is created by the configuration of the blades.

Source: dezeen.com

alireza yavari portfolio alireza yavari ecommerce resources alireza yavari ecommerce newsletter alireza yavari ecommerce blog alireza yavari qusations and answers alireza yavari raika design calligraphy

Log in
(Not a member?)
Sign up now

Home,
Alireza Yavari

About Me
Professional
Personal
My Resume
Ongoing Projects

Archive

Design Portfolio
Website Templates
Internet Graphics
Package design
Flash and Animations
E-Commerce Website
Print
Modern Calligraphy
Furniture & Interior design

News

Join the free
E-Commerce Newsletter

Learn E-Commerce
E-commrce Blog
Videos & Images
Useful Resources
Quastions & Answers
Experts

Leisure & Fun
My Reading
My Watching
Listening
Just4Fun
My Favoraite Websites
My Photos

Contact Me
me@alireza-yavari.com
ali@ecommerceartist.com

Be my friend
Facebook
Twitter

Websites
www.alireza-yavari
www.ecommerceartist.com
www.raika-design.com
www.persian-calligraphy.com
www.islamic-calligraphy.com

alireza yavari designer ecommerce specialist
Alireza-Yavari.com  Web Graphic Designer E-commerce Specialist Web Strategist DesignToDesign.com Today's Design in a Glance eCommerceArtist.com The Art of Running an Internet Business, Web Design and Development, Internet Marketing ExtremeMakeoverWebsiteEdition.com Win a Free Extreme Website Makeover aaaRcommerce.com, AAA E-Commerce Solutions LLC, Design and Developpment of Websites, Web Marketing Planning